Norma ISO 22000:2018 – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Bezpieczeństwo żywności jest niezwykle ważne dla wszystkich konsumentów. Zanieczyszczenia spowodowane brakiem higieny lub niewłaściwym obchodzeniem się z produktami prowadzą do ogromnych strat zarówno po stronie firmy, jak i klientów. Norma ISO 22000:2018 określa zbiór zasad, jakimi powinny kierować się wszystkie organizacje działające w branży spożywczej. Dzięki nim można nie tylko uniknąć ryzyka, ale również zmaksymalizować zyski.

Główne założenia ISO 22000:2018 

Skażenie żywności jest jednym z najważniejszych problemów, z jakimi muszą walczyć producenci żywności. Można go uniknąć, jeśli wszystkie elementy łańcucha żywnościowego wdrożą system zarządzania bezpieczeństwem w celu zapewnienia dostaw o najwyższej jakości. Dotyczy to wszystkich firm, które są zaangażowane w: 

  • uprawę,  
  • zbiory,  
  • produkcję, 
  • przetwarzanie, 
  • konserwowanie,  
  • przechowywanie,  
  • pakowanie, 
  • transport, 
  • sprzedaż.  

Norma ISO 22000:2018 określa wymagania dla organizacji i pozwala wykazać zdolność do zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa żywności. Standard ten służy jako wskazówka przy wdrażaniu planu obejmującego skuteczne procesy i najlepsze praktyki, które wpływają na poprawę wydajności firmy. 

Osoby, które działają w branży spożywczej, więcej na temat normy ISO 22000:2018 i jej zastosowania mogą dowiedzieć się podczas szkolenia – https://szkolenia.bureauveritas.pl/szkolenie/h01-omowienie-normy-iso-220002018/.  

Korzyści z ISO 22000:2018 

ISO 22000:2018 została opublikowana 19 czerwca 2018 r. i zastąpiła poprzednią edycję – ISO 22000:2005. Norma określa wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i jest przeznaczona dla wszystkich organizacji zaangażowanych w łańcuch produkcyjny, niezależnie od wielkości czy obszaru działania. Dzięki certyfikacji uzyskuje się wiele korzyści, wśród których najważniejsze to: 

  • zwiększone zaufanie i satysfakcja klientów poprzez konsekwentne dostarczanie bezpiecznych produktów spożywczych, 
  • spełnienie obowiązujących wymogów ustawowych i wykonawczych, 
  • minimalizowanie ryzyka biznesowego,  
  • koncentracja się na celach organizacyjnych, 
  • zwiększona produktywność i wydajność. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here