Odzież dla kucharza, kelnera, barmana

0
21

W każdym zakładzie pracy obowiązuje specyficzna dla danej dziedziny odzież ochronna. To samo dotyczy pracowników restauracji, barów, kawiarni itp. placówkach gastronomicznych. Brak odpowiedniego ubioru może skutkować karami pieniężnymi nałożonymi na pracownika oraz pracodawcę.

Prawidłowa odzież ochronna dla osób pracujących  w kuchni

Kucharz winien mieć założony fartuch (kitel) lub krótką bluzę, plus krótki fartuch (osłonka od pasa w dół), spodnie, czepek lub czapka (łódź) bądź papierowe jednorazowe nakrycie głowy. Obowiązkowo należy mieć na nogach buty z antypoślizgową podeszwą. Ubranie to powinno być z bawełny lub przewiewnych tkanin nietopiących się pod wpływem dotyku gorących naczyń. Wygodnym rozwiązaniem są fartuchy uszyte z dżinsu, który jest mocny, trudny do rozdarcia i wylany sos czy zupa nie wnikają tak szybko wgłąb mocno splecionych włókien tkaniny.

Pomoc kuchenna również musi być zaopatrzona w fartuch, osłonkę, spodnie i buty antypoślizgowe. Odzież kucharska ma chronić pracownika gastronomii przed poparzeniem i pobrudzeniem własnej odzieży. Ma także za zadanie chronić przygotowywane posiłki przed zarazkami. Schludny czysty strój kucharski podnosi rangę placówki gastronomicznej i wpływa na higieniczne przygotowywanie potraw.

Barman w kitlu?

Barman pracuje za bufetem. Jego praca jest tylko i wyłącznie przy przyrządzaniu trunków, zatem jego odzież ochronna to zwykle zapaska barmańska (krótki fartuch od pasa do kolan). Do tego biała lub czarna koszula z zawiniętymi rękawami powyżej przegubu, lub do bicepsów. Spodnie z cienkiej tkaniny bądź dżinsu. W żadnym wypadku nie ubieramy barmana w kitel, czy inny fartuch kucharski. Nie musi też mieć żadnego czepka na głowie.

Kelner i kelnerka w eleganckich strojach

Kelner winien być ubrany schludnie i elegancko. Koszula, niekoniecznie biała, tu można pofantazjować, by ubiór komponował się z wystrojem sali jadalnej. Spodnie na szelkach lub zwykłe (niekoniecznie w kant) i wygodne pantofle lub lakierki, koniecznie z antypoślizgową podeszwą. Trzeba jeszcze tylko założyć osłonkę (fartuch od pasa do kolan lub łydek), by chronić spodnie przed zabrudzeniem ich zupą albo innym daniem.

Kelnerka może być ubrana w sposób podobny co kelner, jednak zamiast spodni preferowane są spódniczki do pół kolana bądź dłuższe. Wygodne buty, najlepiej na niskim obcasie z antypoślizgową podeszwą pozwolą na swobodne poruszanie się między stolikami z tacami pełnymi talerzy i innej zastawy stołowej. Stroje kelnerskie powinny być eleganckie, podkreślające wysoki standard placówki gastronomicznej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here