Wyposażenie gastronomii

Prowadzenie restauracji czy baru wymaga skompletowania niezbędnych urządzeń, ale także akcesoriów drobnych. To one znacznie ułatwiają pracę całej załodze, przyspieszając wykonywanie różnych czynności. Sprawdź, w jakie akcesoria warto zainwestować – poniżej nasze wskazówki.

Akcesoria drobne – niedoceniane pomoce w kuchni

Niektórzy nie doceniają możliwości m.in. szatkownicy czy robota kuchennego. Takie urządzenia czy akcesoria zdecydowanie jednak ułatwiają różne zadania, które kucharz musiałby wykonywać samodzielnie. Pozwalają też oszczędzić sporo czasu. Poniżej przygotowaliśmy krótkie zestawienie wybranych przez nas elementów, które muszą znaleźć się w barze czy restauracji, gdy kompletujesz niezbędne wyposażenie gastronomii.

Obieraczka do ziemniaków i innych warzyw

Bardzo praktyczny gadżet w każdej kuchni, gdyż ziemniaki to jedne z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskiej tradycji gastronomicznej. Trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjny obiad. Mogą być przyrządzone na różne sposoby, często robimy z nich także placki i inne dania, dlatego obieraczka do ziemniaków to must have w każdej kuchni. Dzięki niej szybko i starannie obierzesz ogromne ilości ziemniaków, nie marnując przy tym produktu. Odciąży personel, który będzie miał czas na wykonywanie innych czynności. Skompletuj też inne obieraki do warzyw.

Rózgi

Praktyczna rózga ze stali nierdzewnej ułatwia ubijanie np. jajek czy samych białek, mas oraz kremów. Dzięki niej wykonasz tę czynność znacznie szybciej niż metodą tradycyjną. Pozwoli na szybkie i komfortowe ubicie piany i nie tylko. Zwróć uwagę, by była solidnie wykonana i łatwa w utrzymaniu w czystości. Jeszcze szybciej przygotujesz krem w robocie kuchennym, ale trzepaczka powinna znaleźć się w każdej restauracji – szybko przygotujesz nią ciasto na omlet na śniadanie dla pierwszego gościa!

Szatkownica do warzyw

Sprawny kucharz szybko poszatkuje kapustę i inne warzywa, ale nie zrobi tego lepiej niż profesjonalna szatkownica gastronomiczna. Takie urządzenie doskonale sprawdzi się w restauracji i barze, ale także w kuchni cateringowej czy na stołówce. Do takiego użytku najlepsza będzie szatkownica wyposażona w kilka tarcz oraz popychacz do warzyw. Zwróć też uwagę, czy urządzenia ma wbudowany podajnik do długich warzyw, gdyż zdecydowanie ułatwi to pracę. Kompletując wyposażenie gastronomii, zainwestuj także w szatkownicę do serów i wędlin.

Lejki

Przelewanie to czynność wymagająca umiejętności, spokoju i cierpliwości. Te cechy są w pracy w kuchni na wagę złota. W pośpiechu, starając się zrealizować zamówienia i wydać gościom kolejne dania, łatwo coś rozlać, dlatego lejki powinny znaleźć się w kuchni.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here