Nieduża kawiarnia z dobrą kawą na wynos i słodkościami, które można zjeść na śniadanie to dobry sposób na zarabianie pieniędzy. Jednak jak większość biznesów i ten wymaga sporych inwestycji. Poza adaptacją lokalu sporym wydatkiem są urządzenia gastronomiczne, które trzeba kupić. Poniżej znajduje się krótkie zestawienie tego, co będzie potrzebne już na start.
Sprzęt do parzenia kawy
Aby kawa była smaczna i chętnie kupowana przez klientów, potrzebny jest dobry ekspres ciśnieniowy. Najlepiej od razu wybrać ekspres dwugrupowy, który będzie bardziej wydajny. W wielu przypadkach sklep gastronomiczny zapewnia profesjonalny montaż i serwis ekspresów do kawy. Warto z tego skorzystać, by nie utracić gwarancji na sprzęt.
Poza ekspresem potrzebny będzie również młynek do kawy i spieniacz do mleka dla kaw typu latte. Bariści podczas przygotowywania kaw smakowych korzystają często z blendera oraz dozownika do sosów i syropów.
Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Dodatkowe wyposażenie kawiarni
Poza sprzętem do przygotowywania kawy w kawiarni potrzebny będzie również stół gastronomiczny, na którym ustawione są ekspresy. Przyda się także blat roboczy, przy którym powstawać będą desery.
W kawiarni, w której oferowane są tylko napoje i posiłki na wynos, nie trzeba mieć naczyń dla gości. W tej sytuacji trzeba jedynie zadbać o to, by wybrany typ ekspresu obsługiwał wysokie szklanki i tym samym papierowe kubki.
Jeśli w kawiarni można wypić kawę na miejscu, potrzebne będą filiżanki i szklanki odpowiednie do picia kawy. Warto wydać trochę więcej pieniędzy i zamówić takie z własnym nadrukiem (najlepiej logo lokalu).
W lokalu ze słodkościami potrzebna będzie także lada chłodnicza, w której przechowywane będą desery. Jeśli przygotowuje się je na miejscu, trzeba zadbać dodatkowo o sprzęt typu robot kuchenny lub mikser.
Obowiązkowe wyposażenie gastronomii to także zmywarka. W przypadku kawiarni wystarczy jedna większa zmywarka przemysłowa z funkcją wyparzania. Nawet jeśli lokal sprzedaje tylko napoje kawowe na wynos, zmywarka sprawdzi się do mycia narzędzi i ruchomych części ekspresu.
Barista z doświadczeniem, czy samouk – kogo wybrać
Mając dobry sprzęt do parzenia kawy, nie trzeba kończyć kursu dla baristów, by przygotować pyszny napój. Wraz z tym, jak oferta będzie się poszerzać, warto jednak pomyśleć o zatrudnieniu kogoś, kto przynajmniej będzie interesował się kawą i zechce nauczyć się, jak parzyć ją w niestandardowy sposób.
Często szkolenia dla baristów urządzają producenci ekspresów i innego „kawowego” sprzętu. Dobrze jest zatem śledzić rynek, by nie przegapić okazji na zrobienie ciekawego kursu za nieduże pieniądze.
Na sukces kawiarni składa się wiele czynników. Błędy popełnione na starcie mogą być niewybaczalne. Dlatego właśnie warto zadbać o profesjonalne wyposażenie i zainwestować w dobrej jakości sprzęt.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu.