Bezpieczeństwo żywności jest niezwykle ważne dla wszystkich konsumentów. Zanieczyszczenia spowodowane brakiem higieny lub niewłaściwym obchodzeniem się z produktami prowadzą do ogromnych strat zarówno po stronie firmy, jak i klientów. Norma ISO 22000:2018 określa zbiór zasad, jakimi powinny kierować się wszystkie organizacje działające w branży spożywczej. Dzięki nim można nie tylko uniknąć ryzyka, ale również zmaksymalizować zyski.
Główne założenia ISO 22000:2018
Skażenie żywności jest jednym z najważniejszych problemów, z jakimi muszą walczyć producenci żywności. Można go uniknąć, jeśli wszystkie elementy łańcucha żywnościowego wdrożą system zarządzania bezpieczeństwem w celu zapewnienia dostaw o najwyższej jakości. Dotyczy to wszystkich firm, które są zaangażowane w:
- uprawę,
- zbiory,
- produkcję,
- przetwarzanie,
- konserwowanie,
- przechowywanie,
- pakowanie,
- transport,
- sprzedaż.
Norma ISO 22000:2018 określa wymagania dla organizacji i pozwala wykazać zdolność do zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa żywności. Standard ten służy jako wskazówka przy wdrażaniu planu obejmującego skuteczne procesy i najlepsze praktyki, które wpływają na poprawę wydajności firmy.
Osoby, które działają w branży spożywczej, więcej na temat normy ISO 22000:2018 i jej zastosowania mogą dowiedzieć się podczas szkolenia – https://szkolenia.bureauveritas.pl/szkolenie/h01-omowienie-normy-iso-220002018/.
Korzyści z ISO 22000:2018
ISO 22000:2018 została opublikowana 19 czerwca 2018 r. i zastąpiła poprzednią edycję – ISO 22000:2005. Norma określa wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i jest przeznaczona dla wszystkich organizacji zaangażowanych w łańcuch produkcyjny, niezależnie od wielkości czy obszaru działania. Dzięki certyfikacji uzyskuje się wiele korzyści, wśród których najważniejsze to:
- zwiększone zaufanie i satysfakcja klientów poprzez konsekwentne dostarczanie bezpiecznych produktów spożywczych,
- spełnienie obowiązujących wymogów ustawowych i wykonawczych,
- minimalizowanie ryzyka biznesowego,
- koncentracja się na celach organizacyjnych,
- zwiększona produktywność i wydajność.